Konut Sigortası
Deprem, yangın, sel, yıldırım, infilak, terör, hırsızlık olayları ve çok daha fazlası herhangi bir günde karşılaşabileceğiniz riskleri oluşturuyorlar. Bu tür risklere karşı evinizi teminat ile güvence altına alan konut sigortası maddi hasarınızı minimal seviyeye indirgiyor. Özellikle şehirleşmeyle birlikte artış gösteren riskler, konut sigortasının önemini daha da arttırıyor. Güncel verilere göre Türkiye’de saatte 15-20 arası ev ve iş yeri soyulmaktadır.
Konut Sigortası Genel Şartları
Konut sigortası genel şartlar açısından kiracı veya ev sahibi fark etmeksizin ülke sınırları içerisine dahil olan herkes yaptırabilir. Konut sigortası sizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler tarafından kasıtlı bir eylem olmadığı takdirde evinizde 3. kişiler ve doğal olaylardan kaynaklı tüm hasarları poliçede yazdığı ölçüde karşılamaktadır. Bununla birlikte kiracılar ve ev sahipleri açısından birtakım farklılıklar içerebilir. Kiracılar konut sigortası ile hem eşyalarını, hem de komşulara ve ev sahibine verebilecekleri zararları teminat altına alabilirler. Ev sahipleri ise konut sigortası ile evlerine gelebilecek hasarları güvence altına alabilirken dilerlerse sigorta poliçesine ek sözleşme ile olası bir kaza durumunda kullanımdan veya kira kaybından kaynaklı hasarların da karşılanmasını sağlayabilirler.
Konut Sigortası İçin Gerekli Evraklar
Konut sigortasında önemli olan ilk nokta evin bedelidir. Burada bahsi geçen ev bedeli evin satış bedeli olmamakla birlikte aynı büyüklük ve özellikteki evin sıfırdan tekrar yapımı için gerekli masrafı içermektedir. Konut sigortası mülk sahibi ile sigorta acentesi arasında yapılır. Sözleşme çift taraflı anlaşmaya dayanmakla birlikte sigorta priminin belirlenmesi evin bedeli ve içerisinde bulunan eşyaların kaydı ile gerçekleşir. Konut sigortası kapsamı belirlenmesi ve uygulamaya koyulması için gerekli belgeler nüfus cüzdanı, ev tapusu, eğer kiracıysanız kira sözleşmesi gibi maddeleri içermektedir.
Bu İçeriği Paylaş