Sorumluluk Sigortası Nedir ?
Sorumluluk sigortaları, iş yerlerinde oluşabilecek iş kazalarından, ticari ürünlerin görebileceği hasarlardan, mesleki koşullardan doğabilecek sorumluluklardan zarar görülmemesi amacıyla düzenlenir.
Sorumluluk sigortaları iki ana grupta incelenir. Bu gruplar şöyledir:
- Kişisel sorumluluk sigortaları
- İş yeri sorumluluk sigortaları
Kişisel sorumluluk sigortaları bireyler tarafından yapılır ve bireysel sorumluluk alanlarını kapsar. Yaşam alanınızda yaptığınız yanlış dekorasyonun komşularınıza zarar vermesi, evinizde çalışan görevlinin misafirlerinizi yanlışlıkla yaralaması, çocukların istemsiz bir şekilde üçüncü şahıslarda bedensel ya da maddi kayıp oluşturması gibi durumlar, kişisel sorumluluk sigortaları kapsamında değerlendirilir.
İş yeri sorumluluk sigortaları ise iş yerinde ihmal ve tedbirsizlik sonucunda oluşabilecek kaza ve olumsuz durumların doğuracağı maddi yükümlülüğü karşılamayı taahhüt eder. İş yerleri için yapılan sorumluluk sigortalarının türleri ise şunlardır:
-
İşveren Hukuki Sorumluluk Sigortası:
İş yerinde oluşabilecek kazalarda zarar gören çalışanlara karşı işverenin hukuki masraflarını karşılamak amacıyla düzenlenir. -
Ürün Sorumluluk Sigortası:
Sigortalıya ait iş yerinde üretilen ürünlerin kullanımı esnasında üçüncü şahısların zarar görmesi durumunda oluşabilecek masrafları güvence altına alır. -
Mesleki Sorumluluk Sigortası:
Avukat, mali müşavir, doktor, iş güvenlik uzmanı, mimar, mühendis gibi meslek erbaplarının mesleki hataları ya da ihmalleri sebebiyle oluşabilecek üçüncü şahıs tazminatlarını karşılar. -
Üçüncü Şahıs Hukuki Sorumluluk Sigortası:
Sigortalının iş yerinde kaza, ihmal ya da sorumsuz davranma sebebiyle bedensel ya da maddi açıdan zarar vermesi durumunda doğan hukuki prosedürlerin ve tazminat haklarının güvence altına alınmasını sağlar.
Sorumluluk Sigortasından Nasıl Yararlanılır?
Sorumluluk sigortası türlerinden yararlanabilmeniz için, birlikte çalıştığınız sigorta acentesine başvurmanız ve size sunulan poliçe seçenekleri arasından tercihte bulunmanız yeterlidir. Acentenizin düzenlediği poliçeyi imzalayarak ve anlaşılan ödeme planına sadık kalarak sigortadan faydalanabilirsiniz. Sorumluluk sigortasından ödeme almanız için ise, yaptırdığınız sigorta kapsamında değerlendirilebilecek bir olumsuz durum gelişmesi ve bu durum sonucunda yasal sorumluluğunuzun doğması gerekir.
Çalışanlarınızın ya da diğer üçüncü şahısların sizin ihmalinizden doğan kazalar sonucu maddi ya da bedensel zarar gördüğünün tespit edilmesi durumunda sigortanız devreye girer ve poliçenizde belirlenen üst sınırdan ödeme yapılır. Sorumluluk sigortası , poliçe içinde belirtilmesi durumunda sigortalılara hukuki destek, tıbbi destek, hasta nakil işlemi, araç çekme gibi ek hizmetler de sunabilir.
Bu İçeriği Paylaş